Beperk de kans op schade met uw bestelbus

Steeds meer Nederlanders laten goederen thuis bezorgen. Dat gebeurt vaak met een bestelbusje en dat is te merken op de Nederlandse wegen. Inmiddels rijden daar meer dan een miljoen bedrijfsmatige bestelauto’s rond. Wat zijn de risico’s van rijden in een bestelbus? En hoe verzekert u alles goed?

Een wit busje op de weg met een achtergrond met hoge gebouwen
Nieuws
Datum: 22-11-2023

Bestelauto’s hebben meer massa waardoor de remweg langer is. Ze zijn groter en de chauffeur zit in een afgesloten cabine, waardoor er minder zicht is op medeweggebruikers. En een grote bestelwagen heeft een dode hoek waardoor verkeer voor of rechts naast de bus, niet altijd goed te zien is. Dat allemaal maakt dat rijden in een bestelbus anders is dan rijden in een personenauto. Helaas wordt daar niet altijd rekening mee gehouden. Bestelbusjes zijn relatief vaak betrokken bij ongevallen. Bij 1 op de 8 ongevallen is een bestelwagen betrokken. Hoe kan dat?

Haast, afleiding en vermoeidheid

Ondernemers kunnen onderweg behoorlijk wat druk ervaren. Om maar op tijd bij de klant te komen, hebben ze soms de neiging harder en minder aandachtig te rijden dan gewenst. En onderweg regelen ze telefonisch nog allerlei zaken met klanten en leveranciers. Veel bestuurders van bestelauto’s zijn jong en het is bekend dat bestuurders tot 24 jaar vaker betrokken zijn bij ongevallen dan meer ervaren chauffeurs. Tel daar lange, vermoeiende werkdagen met te weinig pauzes bij op en er ontstaat een cocktail aan risico’s voor de verkeersveiligheid.

Rustig rijden

Als werkgever bent u ervoor verantwoordelijk dat uw mensen op een veilige manier aan het verkeer deelnemen. Spreek hen aan op hun rijgedrag om de kans op schade te verkleinen. Zorg ervoor dat uw chauffeurs over de juiste papieren beschikken en laat hen eventueel extra rijlessen volgen. Bent u zzp’er dan bent u zelf verantwoordelijk voor uw rijgedrag. In alle gevallen geldt: rijd rustig en houd voldoende afstand. Een goede tip is om het telefoongebruik onderweg te beperken. Zet hem voor vertrek op 'niet storen' of stel hem zo in dat u alleen voor bepaalde personen bereikbaar bent.

Stabiele lading

Ook de manier van laden verdient aandacht. Overschrijd het maximaal toegestane laadgewicht niet. Met een te zware lading kunt u een boete krijgen. Zorg er ook voor dat de te vervoeren goederen goed verpakt zijn en zet alles voor het transport goed vast. Als door een instabiele lading de vervoerde goederen of het gereedschap in de bus gaan schuiven, kunnen ze beschadigd raken. Een te zware of instabiele lading tijdens een ongeval kan ook gevolgen hebben voor uw verzekeringen.

Goed verzekerd de weg op

Aan welke verzekeringen moet u denken als u een bestelauto gebruikt voor uw werk? Voor schade die u met de bestelauto veroorzaakt bij anderen is er de verplichte WA-verzekering. Een beperkt casco of allrisk verzekering biedt dekking voor beschadiging of diefstal van de bus zelf. Lopen de goederen in de bus schade op of worden ze gestolen? Dan kan een goederentransportverzekering of een eigen vervoersverzekering uitkomst bieden.

Rijdt u in een bestelauto of gaat u dat doen? Neem dan contact op met ons kantoor voor advies over de manier waarop u de bus en de lading goed verzekert.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.